Tanssiva Muumilaakso

Työryhmä Kuvat Esityksestä sanottua

Rakastetut muumihahmot ihastuttavat visuaalisesti häikäisevässä koko perheen tanssiseikkailussa, jossa kroolataan, tassutellaan ja valssataan oikein olan takaa!

Tanssiva Muumilaakso on Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -teoksen pohjalta käsikirjoitettu tanssiteos, joka avaa Janssonin teoksista tuttuja näkymättömyyden, toiseuden ja erilaisuuden teemoja. Tanssi, musiikki ja visuaaliset elementit kietoutuvat toisiinsa luoden kokonaisvaltaisen ja valloittavan maailman, joka on kaikille tuttu Janssonin tarinoista.

Tanssiva Muumilaakso-teos liittyy Suomen kulttuuriohjelman Dancing Moominvalley Shanghai EXPO -hankkeeseen ja se esitettiin Shanghain EXPOSSA vuonna 2010. Kokonaisuus palkittiin myös Shanghai EXPO 2010 Kulttuuripalkinnolla ainoana Suomen paviljongin kulttuuriohjelman osallistujista! Tanssivan Muumilaakson 200. esitystä juhlittiin 27.9.2015 kiertueella Shanghai Children’s Art Theatressa Kiinassa. Vuonna 2020 juhlistettiin teoksen 10-vuotista taivalta.

Työryhmä

Käsikirjoitus, ohjaus ja koreografia Samuli Roininen

Käsikirjoitus, sävellys ja äänisuunnittelu Heikki Mäenpää

Esiintyjät (2022) Joel Alalantela, Klaara Haapanen, Sara Kovamäki, Liisa Laihia, Oona Leinonen ja  Samuli Roininen

Pukusuunnittelu ja visuaalinen toteutus Carmela Wager

Projisointi- ja visuaalinen toteutus Sanna Malkavaara

Valosuunnittelu Sari Mayer

 

 

 

Lavasteiden toteutus Matias Palo ja Riina Kuusisto

Pukujen toteutus Osk Työhuone Hengari

Peruukit ja hatut Anni Hiro

Orkesteri Heikki Mäenpää & Moominvalley Orchestra (Suomi), yhteistyössä Ringing Bells Rondo Club (Japani)

Tutkija, asiantuntija ja luennoitsija Elina Bonelius, Sirke Happonen

Erityisasiantuntija Panu Raninen

Valokuvaus Ari Ijäs

Tuotanto Tanssiteatteri MD sekä vastaava tuottaja Heikki Mäenpää

 

Esitysoikeudet Agency North /  ©Moomin Characters™

Perustuu Tove Janssonin Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia -teokseen

Esityksestä sanottua

Hahmot ovat taidolla työstettyjä luonnetta ja liikkeen laatua myöten. Omaa luokkaansa hahmona on Elorannan Pikku Myy. Rooli on kuin tehty pienelle, pippuriselle ja ilmeikkäälle tanssijalle. Muumihahmot taas ovat pyöreydessään hersyvän vyöryviä ja pehmeästi svengaavia, aivan itsensä oloisia. […] Videosuunnittelija Sanna Malkavaaran projisoinnit ovat sulaa herkkua. Näyttämökuvan ja äänimaailman yhdistelmä synnyttää voimakkaan elämyksen, jossa katsojat pääsevät muumien kanssa niin ukkosmyrskyyn kuin kesäiselle rannalle.

– Anni Valtonen, Helsingin Sanomat 10.4.2010

muumi
pikku myy

Yksi tärkeimmistä viesteistä kertoo, kuinka tärkeää on löytää oma itsensä ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisenaan. […] Mäenpää on kiehauttanut kokoon mainion sävelsopan, joka on maustettu muiden muassa huuliharpulla, haitarilla, sahan soitolla ja junan tuksutuksella. […] Carmela Wagerin komea lavastus ja Sari Mayer valojen katkaisimissa krunaavat visuaalisesti hurmaavan ylöspanon.

– Ave arvioi -blogi 13.3.2015

huuliharppu
hurmaava

Tanssiteatteri MD:n muumisatsaus on esitys, jolle uskallan povata pitkää ikää juuri siksi, että se onnistuu yhdistämään mainiosti tutut hahmot ja tarinat sekä tanssiteatterin ilmaisukeinot raikkaaksi ja omaperäiseksi kokonaisuudeksi.

– Annikki Alku, Uutispäivä Demari 3.5.2010

muumi
tanssiteatteri

Taitava tanssi, osuva puvustus ja maskeeraus sekä huikean kaunis lavastus tekevät Tanssivasta Muumilaaksosta kokemuksen, joka keinuttaa katsojaa sävelten tahtiin sadun maailmaan!

– Tiina Ruotsala, Keskipohjanmaa 15.2.2011

tanssi
tanssiva muumilaakso

Roinisen käyttämä liikekieli on monipuolista nykytanssia muutamin viihdetanssimaustein, eikä pätkääkään sen enempää aliarvioi kuin kosiskele lapsiyleisöä. Toki hahmot ottavat kontaktia yleisöön, mutta ilmaisu ja liikkeet eivät ole selitteleviä, vaan antavat katsojalle vapauden tulkita ja ymmärtää sen mitä osaa. Koko viisijäseninen tanssijakunta tekee useissa rooleissaan tarkkaa ja sydämellistä työtä.

– Annikki Alku, Uutispäivä Demari 3.5.2010

liikekieli
nykytanssi

Aivan loistava! Meidän lapset tykkäsivät todella tänään Tanssivasta Muumilaaksosta. Kolahti myös aikuiselle. Puhdas, kaunis, pelottava, raju, hauska, elävä… Katsokaa ihmeessä! Tanssijat, valot/videotyö, Heikki Mäenpään upea musiikki! Kiitos!

-katsoja

tanssijat
tanssiva muumilaakso

Kuvagalleria

© Tanssiteatteri MD 2024