Ihmiset

Joel Alalantela
Tanssija-koreografi

Joel Alalantela on tanssitaiteilija ja koreografi. Joel valmistui tanssijaksi Tampereen Konservatoriosta 2012 ja on toiminut siitä lähtien aktiivisesti taidekentällä nykytanssiteoksista musikaaleihin. Tällä hetkellä Joel työskentelee Tanssiteatteri MD:llä tanssijana ja koreografina.  Joel on  myös Alalantela Companyn perustaja ja ohjaaja.

Joelin ensimmäinen kosketus MD:n tuotantoon oli Tanssiva Muumilaakso -teoksen Nuuskamuikkusen rooli 2011. Siitä lähtien Joel on ollut vierailevana tanssijana erilaisissa tuotannoissa muun muassa Secunda Prattica, Ystäväni Pikku Pörriäinen, Santeri Sammakon Seikkailut ja Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon vuoteen 2021. Nykyään Joel on osa Tanssiteatteri MD:n taiteellista työryhmää. Hänen debyyttikoreografiansa MD:lle on syksyllä 2023 kantaesityksensä saanut Full Moon Effect.

Merkittävät teokset Joelin uralla ovat Alalantela Company – Transitory Status, Hearken ja Second Floor People, Oulun  Teatteri – My Fair Lady, JoJo Oulun tanssin keskus – Becoming Monsters (koreografin assistentti), Seinäjoen kaupunginteatteri – Dance Of The Vampires.

tanssijat@tanssiteatterimd.fi

Suvi Eloranta
Tanssija-koreografi

Suvi Eloranta opiskeli tanssijaksi London Contemporary Dance Schoolissa ja London Studio Centerissä.

Hän on tanssinut Cats-musikaalissa vuosina 1992-93 Amsterdamissa. Tanssiteatteri MD:ssä Hän on työskennellyt vakituisesti vuodesta 1998. Suvi on opiskellut laulua vuodesta 1994 lähtien, opettajinaan Kirsti Jokiaho-Savolainen, Satu Sippola ja Seppo Ruohonen. Laulun D-kurssitutkinnon hän on suorittanut 2010 erinomaisin arvosanoin. Vuosina 2000-2008 hän on laulanut useissa tamperelaisissa kuoroissa mm. Kamarikuoro Näsin Äänessä, Tampereen Oopperan kuorossa oopperoissa Jevgeni Onegin, Naamiohuvit, Viimeiset Kiusaukset, Lemmenjuoma ja Aida, sekä Tampereen Musiikkiakatemian oopperaproduktiossa Hulttion Tie.  Suvi kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.

Suville mieleenpainuvimpia esiintymiskokemuksia MD:ssä työskennellessä ovat olleet mm. Anniina Kumpuniemen Rouva Huttusen Keittiössä ja Myrsky-Storm, Elina Jakowlevan ja Janne Mäkelän Road-musikaali, Jyrki Karttusen Maailman Tärkeimmistä Asioista, Mari Rosendalin Rafael ja Pieni Lelukauppa, Ari Nummisen Hääkeikka, Tommi Kitin Pieniä Asioita Hiljaisuudessa ja Hyppy, Petri Kekonin Ajan lasku sekä Samuli Roinisen Lemminkäinen, Tanssiva Muumilaakso ja Arabian Jänis-ooppera sopraanosolistille, säveltänyt Seppo Pohjola. Suvi esiintyi myös nimiroolissa Minna Leinosen säveltämässä ja Petri Kekonin ohjaamassa Alma!- liikeoopperassa.

suvi.eloranta@tanssiteatterimd.fi

Klaara Haapanen
Tanssija-koreografi

Klaara Haapanen on Tampereella asuva tanssija ja esiintyvä taiteilija. Hän on valmistunut tanssijaksi Tampereen Konservatoriosta keväällä 2018. Klaara työskentelee monipuolisesti esitystaiteen kentällä vahvuuksinaan liike, laulu sekä teatteri-ilmaisu.

Klaara tekee töitä esiintyjänä, opettajana ja koreografina. Hän on esiintynyt mm. Tampereen Teatterin musikaaleissa Cats (2018) ja Notre Damen Kellonsoittaja (2019-2020), sekä monissa vapaan kentän nykytanssiteoksissa vaihtuvissa kokoonpanoissa, mm. Hanna Brotheruksen, Nelli Ojapalon, Niina Rajaniemen ja Joel Alalantelan teoksissa. Klaara on toiminut lyhytelokuvan, näytelmien ja musiikkivideoiden koreografina.

Klaara on työskennellyt Tanssiteatteri MD:llä ensimmäisen kerran vuonna 2017 Samuli Roinisen teoksessa Sankari Moilanen & Eve. Nykyään Klaara on yksi MD:n tanssija-koreografeista ja taiteellisen suunnitteluryhmän jäsen. Tanssitaiteessa Klaaraa inspiroi historian ja kulttuurin heijastumat ihmisessä, kokemuksellisuuden fyysistäminen mielellä ja keholla.

tanssijat@tanssiteatterimd.fi

Samuli Roininen
Tanssija-koreografi

Opiskeltuaan Turun Taideakatemiassa ja Rotterdamse Dansacademiessa (1993 -1997) Samuli on esiintynyt yli kahdessakymmenessä maassa ympäri maailmaa. Hollannissa hän tanssi mm. Josette Baîsin, Martin Butlerin, Nils Christen, Nacho Duaton, Hans van Manenin, Jiri Kyliànin sekä Piet Rogien teoksissa.

Tanssiteatteri MD:ssä hän on ollut tanssija-koreografina vuodesta 2003 ja tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Helena Franzénin, Tommi Kitin, Jenni Kivelän, Jyrki Karttusen, Ari Nummisen, Liisan Pentin sekä ohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen teoksissa. Samuli toimii myös pedagogina ja erilaisissa tanssin alan asiantuntijatehtävissä. Hän on yksi keväällä 2023 käynnistyneen Pirkanmaan Tanssin Keskuksen valmentavan mentoriohjelman mentoreista. Samuli kuuluu lisäksi Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.

Koreografina hän on ollut perustamassa yhdessä ohjaaja Martina Martin kanssa Gnab Collective -teatteriryhmää, jonka ensimmäinen tuotanto BANG! nähtiin Helsingin juhlaviikoilla 2009. Samuli Roinisen koreografioita ovat mm. Aavevieraat (MD 2019), Suuri harppaus, ohj. Pia Peltola (Teatteri  Siperia & MD 2019), Sankari Moilanen ja Eve (MD 2017), Santeri Sammakon seikkailut (MD 2015), Sirkku Peltolan ohjaukset Lento (TTT 2013) ja Suomen hevonen (TTT 2005), Tanssiva Muumilaakso (MD 2010), Loose Ends (MD 2010), Valkoisen suorakulmion rakastavaiset (2009), Arabian jänis (MD 2008) sekä Rajattu tila (2005). Roinisen teoksia on esitetty paitsi Suomessa, myös USA:ssa, Portugalissa, Hollannissa, Ruotsissa, Saksassa, Virossa, Japanissa ja Kiinassa.

Vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto myönsi Samulille 1-vuotisen työskentelyapurahan.

Samuli on toiminut vuosina 2014-18 Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n hallituksen jäsenenä sekä Valtion esittävien taiteiden toimikunnan jäsenenä kausilla 2019-20 sekä 2021-22.

samuli.roininen@tanssiteatterimd.fi

Mari Rosendahl
Tanssija-koreografi

Mari Rosendahl on tanssitaiteilija, koreografi sekä opettaja. Hän on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien ja on ollut perustamassa Tanssiteatteri Danscoa 1988. Mari opiskeli Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Lisäksi hän suoritti draamaopintoja Eino Salmelaisen koulussa sekä on osallistunut kursseille kotimaassa ja ulkomailla. Mari kuuluu Tanssiteatteri MD:n ja  Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.

Mari on yli 30 vuotta kestäneellä tanssijan urallaan esiintynyt lukuisissa tanssi-, teatteri-, ooppera- ja tv-tuotannoissa. Hän on opettanut balettia ja nykytanssia eri tanssialan oppilaitoksissa niin tanssialan ammattiopiskelijoille kuin harrastajille. Hän on tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Alpo Aaltokosken, Helena Franzénin, Jyrki Karttusen, Tommi Kitin, Petri Kekonin, Jenni Kivelän, Susanna Leinosen, Ari Nummisen, Tero Saarisen ja Jeanne Yaskon koreografioissa.

Muotoilija Stefan Lindforsin kanssa Mari on tehnyt yhteistyötä useamman vuoden ajan. Muntra Musikantet 140v juhlakonsertti (visuaalinen assistentti, 2018), Secunda Prattica (koreografi, 2016), Stefan Lindforsin suunnittelemien bussikatosten avajaiset Helsingissä (koreografi-tanssija, 2012), Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin Labra (tanssija, Helsinki Kultuuripääkaupunki 2000) sekä Abagus-tuolin lanseeraustilaisuus Kööpenhaminassa (tanssija, 1999).

Marin nykytanssikoreografioita on nähty vierailuilla useilla teatteri- ja tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksensa ovat olleet erityisen suosittuja Saksassa, missä hänen koreografioistaan on nähty Pieni lelukauppa (2015), Klaffi (2013), 400 askelta (2015, 2012), Rafael (2010), Maitoo (2006).

Mari on valmistanut Tanssiteatteri MD:n ohjelmiston lisäksi koreografioita myös eri teattereille mm. Tampereen Teatterille, Seinäjoen kaupunginteatterille ja Teatteri 2000:lle, Tampereen Konservatoriolle ja Musiikkiakatemialle, useille kesäteattereille sekä Tampereen Oopperan tuotantoihin. Hän on työskennellyt koreografina mm. Kari Heiskasen, Ilari Nummen, Jotaarkka Pennasen, Anna-Elina Lyytikäisen, Arne Mikkin ohjauksissa. Marin muita koreografioita ovat mm. Buccinin La Bohéme (Tampereen Ooppera 2019), Teatteri Taistelussa (Tampereen Teatteri 2018), Verdin Kohtalon Voima (Tampereen Ooppera 2016), Stravinskyn Hulttion tie (Tampereen Musiikkiakatemia 2013), Stravinskyn Sotilaan Tarina (Tampereen Musiikkiakatemia 2012) ja Rauta-aika (Pyynikin kesäteatteri 2011), useita yhteistyökoreografioita mm. Kummeli Revyy (Tampereen Teatteri 1997), Ronja Ryövärintytär (Pyynikin kesäteatteri 1996) ja Vanki (Tampereen Ooppera 1996).

Viimeisimmät Marin koreografiat Tanssiteatteri MD:lle on koko perheen tanssiteos IGLU (2022) ja Secunda Prattica (2016). Teokset ovat olleet osana Taidetestaajat (Secunda Prattica, 2019-20) sekä Taidekaari (IGLU, 2022-23) -kulttuurikasvatusohjelmia. Marin YLE:lle yhdessä työryhmän kanssa koreografioima Pikku Pörriäinen -lastenohjelma (2017) on edelleen katsottavissa Yle Areenassa.

tanssijat@tanssiteatterimd.fi

Henri Puolitaival
Ääniteknikko

henri.puolitaival@tanssiteatterimd.fi
050 551 4657

 

 

 

 

 

Sari Mayer
Valaistusmestari

Sari Mayer työskentelee suunnittelevana valaistusmestarina Tanssiteatteri MD:ssä. Teatterialan opintonsa hän on suorittanut Tampereen taiteen- ja viestinnän oppilaitoksella. Aikaisempi koulutus on media-alalta, sekä vuoden opinnot teatteri-ilmaisulinjalla ja ilmaisukasvatuksen approbatur (Jyväskylän Yliopistossa). Sari on toiminut näyttelijänä Laukaan kesäteatterissa Kaarina Perolan ohjauksessa, sekä kuvaajana Pirkanmaan mediatalolla.

Ura tanssiteatterin valotekniikan parissa alkoi 2002 ja vuosien varrella hän on tehnyt valosuunnitteluja lukuisiin MD:n teoksiin mm.  Hyper/Still (Helena Franzen), Burn Auts (Anna-Elina Lyytikäinen), Triumfi (Ari Numminen),  Secunda Prattica (Mari Rosendahl), Hyppy (Tommi Kitti), Sisaret (Alpo Aaltokoski) sekä viimeisimpänä Aavevieraat (Samuli Roininen). Hän vastaa myös Tanssivirtaa festivaalin teknisestä toteutuksesta.

sari.mayer@tanssiteatterimd.fi
050 472 6561

Anniina Kumpuniemi
Toiminnanjohtaja, tanssija-koreografi

Anniina Kumpuniemi on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien. Vuodesta 2010 alkaen hän on tanssija-koreografin työnsä lisäksi työskennellyt MD:n toiminnanjohtajana.

MD:ssä Anniina on tanssinut yli 60:ssa teoksessa ja yhteistyössä – mm. sooloteoksessa Human-namuh -ajatuksia ihmisyydestä– ja valmistanut 20 koreografiaa. MD:n ulkopuolella Anniinan voi nähdä aika ajoin esiintymässä mm. monitaiteisen Dark Reindeer-ryhmän improvisaatioesityksissä.

Anniinan intohimo on viedä tanssia aktiivisesti eteenpäin omalla panoksellaan myös luottamustehtävissä.

Anniina perusti Tanssivirtaa Tampereella –nykytanssifestivaalin 1997 ja käynnisti 2004 tanssin aluekeskuksen, Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n, jonka puheenjohtajana hän toimi 2004-2011.

Tällä hetkellä hän vaikuttaa mm. Suomen Teatterit ry:n hallituksessa sekä Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunnan jäsenenä 2023-24.

Anniina opiskeli 1992-97 koreografiksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella ja suoritti tanssinopettajan pedagogiset opinnot sekä valmistui tanssitaiteen maisteriksi vuonna 2005. Anniina on suorittanut myös johtamisen erityisammattitutkinnon 2015 sekä hallintotieteen perusopinnot ja aineopintoja avoimessa yliopistossa.

Tasavallan presidentti myönsi Anniinalle Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin 2021.

anniina.kumpuniemi@tanssiteatterimd.fi
050 551 3846

Paula Haajanen
Teatterisihteeri

Paula Haajanen valmistui kulttuurituottajaksi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Paula on toiminut Tanssiteatteri MD:n myyntisihteerinä heinäkuusta 2012 ja teatterisihteerinä elokuusta 2022.

Aiemmin Paula on työskennellyt kulttuurialalla erityisesti tapahtumatuotannon puolella. Paula on opiskellut myös audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon Espoon ammattiopisto Omniassa 2005-2007 sekä liiketalouden merkonomiksi Rastor-instituutissa oppisopimuksella 2018-2019.

paula.haajanen@tanssiteatterimd.fi
050 550 7019

 

Asta Elijoki
Viestintävastaava

Asta Elijoki on valmistunut kulttuurituottajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Sittemmin hän on profiloitunut tuottajana esittäviin taiteisiin ja erityisesti nykytanssin pariin.

Tanssiteatteri MD:llä Asta on työskennellyt viestintävastaavana joulukuusta 2022 vastaten kaikista viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä.

Aiemmin Asta on työskennellyt muun muassa tuottaja-tiedottajana Itä-Suomen tanssin aluekeskuksella, tuottajana Tanssiteatteri Minimissä, tuotantoassistenttina ANTI – Contemporary Art Festivaalilla sekä freelancer-tuottajana yhdistyksille ja taiteellisille työryhmille.

asta.elijoki@tanssiteatterimd.fi
050 551 3525

 

VIERAILIJAT 2023

Heikki Järvinen, videosuunnittelija, Iglu, Human-namuh
Lauri Järvinen, pukusuunnittelija, Full Moon Efffect, Valintoja-Choices
Ella Kauppinen, pukusuunnittelija, Ajan lasku
Uni Karinko, äänisuunnittelija, Full Moon Effect
Petri Kekoni, koreografi, Ajan lasku
Sakari Kinnunen, tanssija, Iglu
Jonne Nieminen, äänisunnittelija, Valintoja-Choices
Elina Nopanen, valosuunnittelija, Human-namuh, Iglu, Ajan lasku, Valintoja-Choices
Jussi-Pekka Nuto, säveltäjä, Iglu
Antti Nykyri, äänisuunnittelija, Ajan lasku
Ville Oinonen, tanssija, Iglu, Ajan lasku
Minttu Pietilä, tanssija, Ajan lasku, Valintoja-Choices
Janita Rantanen, tanssija, Iglu
Tanjalotta Räikkä, dramaturgi, Human-namuh
Panu Varstala, koreografi, ohjaaja, Human-namuh

 

 

© Tanssiteatteri MD 2024