Joel Alalantela
Tanssija-koreografi
Joel Alalantela on Pirkanmaalta oleva tanssitaiteilija ja koreografi. Joel valmistui tanssijaksi Tampereen Konservatoriosta 2012 ja on toiminut siitä lähtien aktiivisesti taidekentällä nykytanssiteoksista musikaaleihin. Tällä hetkellä Joel työskentelee Tanssiteatteri MD:llä tanssijana. Joel on myös Alalantela Companyn perustaja ja ohjaaja.
Joelin ensimmäinen kosketus MD:n tuotantoon oli Tanssiva Muumilaakso -teoksen Nuuskamuikkusen rooli 2011. Siitä lähtien Joel on ollut vierailevana tanssijana erilaisissa tuotannoissa muun muassa Secunda Prattica, Ystäväni Pikku Pörriäinen, Santeri Sammakon Seikkailut ja Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon. Joel on myös mukana MD:n tulevissa teoksissa Valintoja – Choices ja Iglu.
Joel on myös pitänyt kursseja ja työpajoja muun muassa Treenit Ry:llä, Nytke Nykytanssifestivaalilla ja eri tanssikouluissa ympäri Suomea.
Merkittävät teokset Joelin uralla ovat Alalantela Company – Transitory Status ja Hearken, Oulun Teatteri – My Fair Lady, JoJo Oulun tanssin keskus – Becoming Monsters (koreografin assistentti), Seinäjoen kaupunginteatteri – Dance Of The Vampires.
tanssijat@tanssiteatterimd.fi
Suvi Eloranta
Tanssija-koreografi
Suvi Eloranta opiskeli tanssijaksi London Contemporary Dance Schoolissa ja London Studio Centerissä.
Hän on tanssinut Cats-musikaalissa vuosina 1992-93 Amsterdamissa. Tanssiteatteri MD:ssä Hän on työskennellyt vakituisesti vuodesta 1998. Suvi on opiskellut laulua vuodesta 1994 lähtien, opettajinaan Kirsti Jokiaho-Savolainen, Satu Sippola ja Seppo Ruohonen. Laulun D-kurssitutkinnon hän on suorittanut 2010 erinomaisin arvosanoin. Vuosina 2000-2008 hän on laulanut useissa tamperelaisissa kuoroissa mm. Kamarikuoro Näsin Äänessä, Tampereen Oopperan kuorossa oopperoissa Jevgeni Onegin, Naamiohuvit, Viimeiset Kiusaukset, Lemmenjuoma ja Aida, sekä Tampereen Musiikkiakatemian oopperaproduktiossa Hulttion Tie. Suvi kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.
Suville mieleenpainuvimpia esiintymiskokemuksia MD:ssä työskennellessä ovat olleet mm. Anniina Kumpuniemen Rouva Huttusen Keittiössä ja Myrsky-Storm, Elina Jakowlevan ja Janne Mäkelän Road-musikaali, Jyrki Karttusen Maailman Tärkeimmistä Asioista, Minna Vainikaisen Paprika, Mari Rosendalin Rafael ja Pieni Lelukauppa, Ari Nummisen Hääkeikka, Tommi Kitin Pieniä Asioita Hiljaisuudessa ja Hyppy sekä Samuli Roinisen Lemminkäinen, Tanssiva Muumilaakso ja Arabian Jänis-ooppera sopraanosolistille, säveltänyt Seppo Pohjola.
suvi.eloranta@tanssiteatterimd.fi
Klaara Haapanen
Tanssija-koreografi
Klaara Haapanen on Tampereella asuva tanssija ja esiintyvä taiteilija. Hän on valmistunut tanssijaksi Tampereen Konservatoriosta keväällä 2018. Klaara työskentelee monipuolisesti esitystaiteen kentällä vahvuuksinaan liike, laulu sekä teatteri-ilmaisu.
Viime vuosina Klaara on tehnyt töitä esiintyjänä, opettajana ja koreografina. Klaara on esiintynyt mm. Tampereen Teatterin musikaaleissa Cats (2018) ja Notre Damen Kellonsoittaja (2019-2020), sekä monissa vapaan kentän nykytanssiteoksissa vaihtuvissa kokoonpanoissa, mm. Hanna Brotheruksen, Nelli Ojapalon, Niina Rajaniemen ja Joel Alalantelan teoksissa. Klaara on toiminut mm. piennäytelmien, musiikkivideoiden sekä lyhytelokuvan yksittäisten kohtausten koreografina.
Klaara on työskennellyt Tanssiteatteri MD:llä ensimmäisen kerran vuonna 2017 Samuli Roinisen teoksessa Sankari Moilanen & Eve, ja yhteistyö on sittemmin jatkunut useiden teosten parissa. Tanssitaiteessa Klaara on kiinnostunut tutkimaan kokemuksellisuutta sekä historian ja kulttuurin heijastumia ihmisessä.
tanssijat@tanssiteatterimd.fi
Samuli Roininen
Tanssija-koreografi
Opiskeltuaan Turun Taideakatemiassa ja Rotterdamse Dansacademiessa (1993 -1997) Samuli on esiintynyt yli kahdessakymmenessä maassa ympäri maailmaa. Hollannissa hän tanssi mm. Josette Baîsin, Martin Butlerin, Nils Christen, Nacho Duaton, Hans van Manenin, Jiri Kyliànin sekä Piet Rogien teoksissa.
Tanssiteatteri MD:ssä hän on ollut tanssija-koreografina vuodesta 2003 ja tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Helena Franzénin, Tommi Kitin, Jenni Kivelän, Jyrki Karttusen, Ari Nummisen, Liisan Pentin sekä ohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen teoksissa. Samuli on säännöllisesti vieraillut koreografina ja pedagogina myös puheteatterin puolella sekä tanssinalan oppilaitoksissa. Hän on opettanut nykytanssia mm. Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksen sekä Tampereen Konservatorion ammatillisen toisen asteen tanssinopiskelijoille. Samuli kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.
Koreografina hän on ollut perustamassa yhdessä ohjaaja Martina Martin kanssa Gnab Collective -teatteriryhmää, jonka ensimmäinen tuotanto BANG! nähtiin Helsingin juhlaviikoilla 2009. Samuli Roinisen koreografioita ovat mm. Aavevieraat (MD 2019), Suuri harppaus, ohj. Pia Peltola (Teatteri Siperia & MD 2019), Sankari Moilanen ja Eve (MD 2017), Santeri Sammakon seikkailut (MD 2015), Sirkku Peltolan ohjaukset Lento (TTT 2013) ja Suomen hevonen (TTT 2005), Tanssiva Muumilaakso (MD 2010), Loose Ends (MD 2010), Valkoisen suorakulmion rakastavaiset (2009), Arabian jänis (MD 2008) sekä Rajattu tila (2005). Roinisen teoksia on esitetty paitsi Suomessa, myös USA:ssa, Portugalissa, Hollannissa, Ruotsissa, Saksassa, Virossa, Japanissa ja Kiinassa.
Vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto myönsi Samulille 1-vuotisen työskentelyapurahan.
Samuli on myös Esittävien taiteiden toimikunnan jäsen kausilla 2019-20 ja 2021-22.
samuli.roininen@tanssiteatterimd.fi
Mari Rosendahl
Tanssija-koreografi
Mari Rosendahl on tanssija-koreografi ja tanssinopettaja. Hän on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien ja oli perustamassa Tanssiteatteri Danscoa 1988. Mari opiskeli Suomen Kansallisoopperan balettikoulussa. Lisäksi hän suoritti draamaopintoja Eino Salmelaisen koulussa sekä on osallistunut kursseille kotimaassa ja ulkomailla mm. Lontoossa ja Barcelonassa. Mari kuuluu Tanssivirtaa Tampereella –festivaalin taiteelliseen suunnitteluryhmään.
Mari on yli 30 vuotta kestäneellä tanssijan urallaan esiintynyt lukuisissa tanssi-, teatteri-, ooppera- ja tv-tuotannoissa. Hän on opettanut balettia ja nykytanssia eri tanssialan oppilaitoksissa niin tanssialan ammattiopiskelijoille kuin harrastajille. Hän on tanssinut MD:n omien koreografien töiden lisäksi mm. Tero Saarisen, Tommi Kitin, Ari Nummisen, Helena Franzénin, Alpo Aaltokosken, Susanna Leinosen, Jyrki Karttusen ja Jenni Kivelän koreografioissa.
Muotoilija Stefan Lindforsin kanssa Mari on tehnyt yhteistyötä useamman vuoden ajan, mm. koreografina, tanssijana ja visuaalisena assistenttina; Muntra Musikantet 140v juhlakonsertti (2018), Secunda Prattica (2016), Stefan Lindforsin suunnittelemien bussikatosten avajaiset Helsingissä (2012), Ismo Alangon ja Stefan Lindforsin Labra (Helsinki Kultuuripääkaupunki 2000) sekä Abagus-tuolin lanseeraustilaisuus Kööpenhaminassa (1999).
Marin nykytanssikoreografioita on nähty vierailuilla useilla teatteri- ja tanssifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksensa ovat olleet erityisen suosittuja Saksassa, missä hänen koreografioistaan on nähty Pieni lelukauppa (2015), Klaffi (2013), 400 askelta (2015, 2012), Rafael (2010), Maitoo (2006).
Mari on valmistanut Tanssiteatteri MD:n ohjelmiston lisäksi koreografioita myös eri teattereille mm. Tampereen Teatterille, Seinäjoen kaupunginteatterille ja Teatteri 2000:lle, Tampereen Konservatoriolle ja Musiikkiakatemialle, useille kesäteattereille sekä Tampereen Oopperan tuotantoihin. Hän on työskennellyt koreografina mm. Kari Heiskasen, Ilari Nummen, Jotaarkka Pennasen, Anna-Elina Lyytikäisen ohjauksissa. Marin muita koreografioita ovat mm. Buccinin La Bohéme (Tampereen Ooppera 2019), Teatteri Taistelussa (Tampereen Teatteri 2018), Verdin Kohtalon Voima (Tampereen Ooppera 2016), Stravinskyn Hulttion tie (Tampereen Musiikkiakatemia 2013), Stravinskyn Sotilaan Tarina (Tampereen Musiikkiakatemia 2012) ja Rauta-aika (Pyynikin kesäteatteri 2011), useita yhteistyökoreografioita mm. Kummeli Revyy (Tampereen Teatteri 1997), Ronja Ryövärintytär (Pyynikin kesäteatteri 1996) ja Vanki (Tampereen Ooppera 1996).
tanssijat@tanssiteatterimd.fi
Elina Nopanen
Valoteknikko
Elina Nopanen on valmistunut Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän koulutusohjelmasta vuonna 2013. Elina on toiminut freelancerina esittävän taiteen parissa lähinnä teatterin ja sirkuksen kentällä.
Tanssiteatteri MD:llä Elina työskentelee valoteknikkona ja -suunnittelijana vakituisen valomestarin sijaisena. Valotyössä Elinaa inspiroi yhteisöllinen ryhmänä tekeminen ja nykytanssin tarjoama, valoilmaisullisesti kiinnostava toimintaympäristö.
Aiemmin Elina on työskennellyt Hämeenlinnan teatterissa ja Tampereella Teatteri Telakalla. Hän on kiertänyt esitysten mukana Suomessa ja ulkomailla nykysirkusryhmissä Kallo Collective, Cie Nuua ja Circo Aereo, sekä toiminut teknisenä tuottajana teatteri- ja sirkusfestivaaleilla NouNous ja Murros.
elina.nopanen@tanssiteatterimd.fi
050 472 6561
Henri Puolitaival
Ääniteknikko
henri.puolitaival@tanssiteatterimd.fi
050 551 4657
Sari Mayer
Valaistusmestari (opintovapaalla)
Sari Mayer työskentelee suunnittelevana valaistusmestarina Tanssiteatteri MD:ssä. Teatterialan opintonsa hän on suorittanut Tampereen taiteen- ja viestinnän oppilaitoksella. Aikaisempi koulutus on media-alalta, sekä vuoden opinnot teatteri-ilmaisulinjalla ja ilmaisukasvatuksen approbatur (Jyväskylän Yliopistossa). Sari on toiminut näyttelijänä Laukaan kesäteatterissa Kaarina Perolan ohjauksessa, sekä kuvaajana Pirkanmaan mediatalolla.
Ura tanssiteatterin valotekniikan parissa alkoi 2002 ja vuosien varrella hän on tehnyt valosuunnitteluja lukuisiin MD:n teoksiin mm. Hyper/Still (Helena Franzen), Burn Auts (Anna-Elina Lyytikäinen), Triumfi (Ari Numminen), Secunda Prattica (Mari Rosendahl), Hyppy (Tommi Kitti), Sisaret (Alpo Aaltokoski) sekä viimeisimpänä Aavevieraat (Samuli Roininen). Hän vastaa myös Tanssivirtaa festivaalin teknisestä toteutuksesta.
Anniina Kumpuniemi
Toiminnanjohtaja, tanssija-koreografi
Anniina Kumpuniemi on kuulunut Tanssiteatteri MD:n ydinryhmään sen perustamisesta 1997 lähtien. Vuodesta 2010 lähtien hän on tanssija-koreografin työnsä lisäksi toiminut MD:n toiminnanjohtajana. Tasavallan presidentti myönsi Anniinalle Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitalin 2021.
Anniina opiskeli koreografiksi Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen laitoksella 1992-1996 ja suoritti tanssinopettajan pedagogiset opinnot 1993-97. Tanssitaiteen maisteriksi hän valmistui vuonna 2005. Tanssiopintojensa lisäksi Anniina suoritti johtamisen erityisammattitutkinnon 2015 sekä avoimessa yliopistossa hallintotieteen perusopinnot ja aineopintoja 2008-13.
MD:ssä Anniina on tanssinut yli 60:ssa teoksessa – muun muassa Ajan lasku (Petri Kekoni 2022), Alma!-liikeooppera (Petri Kekoni 2021), Nostalgia – Neljän sammakon vaellus (Ari Numminen 2020), Kenttä (Susanna Leinonen 2018) ja Loopit (Tero Saarinen 2017)– sekä 13:ssa teatteri- ja oopperayhteistyössä Tampereen Työväen Teatterissa, Tampereen Oopperassa ja Suomen Kansallisoopperassa.
Lisäksi hän on valmistanut 18 omaa koreografiaa kuten Valintoja – Choices 2020-21, Myrsky-Storm 2015, Kesäyön uni (Tampere Filharmonia 2015, ohj. Marika Vapaavuori) ja Ronja Ryövärintytär 2012. Hänen alle kouluikäisille suunnattu teoksensa Taikalaatikko (2003) pysyi 16 vuotta MD:n ohjelmistossa.
MD:n ulkopuolella Anniina on tehnyt tilauskoreografioita mm. VAPAAkollektiiville, Kantola & Seppänen Companylle sekä musiikkivideoihin Minä ja Nieminen/Tyttö tanssii (2019) ja UTU-yhtye/Plasterlove (2016).
Esiintyjänä Anniina on nähty monitaiteisen Dark Reindeer-ryhmän improvisaatioesityksissä (2016-20), tanssi- ja kuvataiteilija Sara Kovamäen näyttelyiltamissa Kulttuuritalo Laikussa (2019) ja Galleria Huudossa (2018) sekä UTU-yhtyeen Russien Poets-taideklubilla (2017) Tampereella ja Helsingissä.
Anniinan intohimo on viedä tanssia aktiivisesti eteenpäin omalla panoksellaan myös erilaisissa luottamustehtävissä kuten Suomen Teatterit ry:n tanssi- ja sirkusjaoksen puheenjohtajana, Tanssin tiedotuskeskuksen hallituksessa 2018-2021 sekä Pirkanmaan Festivaalit ry:n (2018-22) ja Suomen teatterit ry:n (2022-) hallituksissa.
Anniina on Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin perustaja. Hän toimi myös moottorina Pirkanmaan tanssin aluekeskuksen perustamisessa (2004-05) Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n puheenjohtajana (2004-2011) ja varapuheenjohtajana (2012-13). Lisäksi hän on toiminut mm. Keski-Suomen Tanssin Keskuksen 2018-19, Aerowaves/Fall for Dance Suomen kiertueiden 2010-12 taiteellisissa toimikunnissa. Anniinan kirjoituksia on julkaistu Teatteri-lehdessä, Liikekieli.com-verkkojulkaisussa, Suomalaiset nykytanssikoreografit osa 2 –julkaisussa (toim. Hannele Jyrkkä) sekä STST:n Liitos-lehdessä.
Anniina on Taiteen edistämiskeskuksen esittävien taiteiden toimikunnan jäsen 2023-24.
anniina.kumpuniemi@tanssiteatterimd.fi
050 551 3846
Paula Haajanen
Teatterisihteeri
Paula Haajanen valmistui kulttuurituottajaksi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta vuonna 2011. Paula on toiminut Tanssiteatteri MD:n myyntisihteerinä heinäkuusta 2012 ja teatterisihteerinä elokuusta 2022.
Aiemmin Paula on työskennellyt kulttuurialalla erityisesti tapahtumatuotannon puolella. Paula on opiskellut myös audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon Espoon ammattiopisto Omniassa 2005-2007 sekä liiketalouden merkonomiksi Rastor-instituutissa oppisopimuksella 2018-2019.
paula.haajanen@tanssiteatterimd.fi
050 550 7019
Asta Elijoki
Viestintävastaava
Asta Elijoki on valmistunut kulttuurituottajaksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2013. Sittemmin hän on profiloitunut tuottajana esittäviin taiteisiin ja erityisesti nykytanssin pariin.
Tanssiteatteri MD:llä Asta on työskennellyt viestintävastaavana joulukuusta 2022 vastaten kaikista viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä.
Aiemmin Asta on työskennellyt muun muassa tuottaja-tiedottajana Itä-Suomen tanssin aluekeskuksella, tuottajana Tanssiteatteri Minimissä, tuotantoassistenttina ANTI – Contemporary Art Festivaalilla sekä freelancer-tuottajana yhdistyksille ja taiteellisille työryhmille.
asta.elijoki@tanssiteatterimd.fi
050 551 3525