Dancing Moominvalley

Working group Photos Esityksestä sanottua

Dance Theatre MD has evoked national treasures of Finland, the Moomins, into dance. Dancing Moominvalley is visually spectacular, fully composed dance theatre piece for the whole family. This popular, award-winning, all over the globe seen performance is based on Tove Jansson’s book The Tales from the Moominvalley.  The performance opens up the well known themes of Tove Jansson’s books: invisibility, otherness and difference.

The basis of the visual world of the piece are the original illustrations of Tove Jansson in the collection of The Moominvalley of the Tampere Art Museum (nowadays Moomin Museum). The world of the illustrations and the tales of Jansson are now interpreted on stage by the means of dance theatre.

The piece is choreographed by Dance Theatre MD’s choreographer Samuli Roininen and the music is composed by Heikki Mäenpää. Dance, music and visual elements such as projections intertwine to interpret the holistic and fascinating world created in Jansson’s tales.

The project Dancing Moominvalley @ Shanghai Expo was featured in the Finnish cultural program at EXPO 2010 and was presented at EXPO 2010 on August 2010. The project also recieved Shanghai EXPO 2010 Culture Award as the only one of the Finnish Pavilion Culture Program. In spring 2020 Dancing Moominvalley celebrated it’s 10 year anniversary!

Working group

Script, direction and choreography Samuli Roininen

Script, composing and sound design Heikki Mäenpää

Performers (2022) Joel Alalantela, Klaara Haapanen, Sara Kovamäki, Liisa Laihia, Oona Leinonen and Samuli Roininen

Costume design and visual realization Carmela Wager

Projection and visual realization Sanna Malkavaara

Lighting design Sari Mayer

Set realization Matias Palo, Riina Kuusisto

Costume realization Osk Työhuone Hengari

Wigs and hats Anni Hiro

Orchestra Heikki Mäenpää & Muumilaakso Orchestra (Finland), in co-operation with Ringing Bells Rondo Club (Japan)

Research, consultant and lecturer Elina Bonelius, Sirke Happonen

Special Advisor Panu Raninen

Photos Ari Ijäs

Production Dance Theatre MD and executive producer Heikki Mäenpää

 

 

 

Performance rights Agency North, ©Moomin Characters™

Based on Tove Jansson’s book The Tales from the Moominvalley

Esityksestä sanottua

Hahmot ovat taidolla työstettyjä luonnetta ja liikkeen laatua myöten. Omaa luokkaansa hahmona on Elorannan Pikku Myy. Rooli on kuin tehty pienelle, pippuriselle ja ilmeikkäälle tanssijalle. Muumihahmot taas ovat pyöreydessään hersyvän vyöryviä ja pehmeästi svengaavia, aivan itsensä oloisia. […] Videosuunnittelija Sanna Malkavaaran projisoinnit ovat sulaa herkkua. Näyttämökuvan ja äänimaailman yhdistelmä synnyttää voimakkaan elämyksen, jossa katsojat pääsevät muumien kanssa niin ukkosmyrskyyn kuin kesäiselle rannalle.

– Anni Valtonen, Helsingin Sanomat 10.4.2010

muumi
pikku myy

Yksi tärkeimmistä viesteistä kertoo, kuinka tärkeää on löytää oma itsensä ja tulla nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi sellaisenaan. […] Mäenpää on kiehauttanut kokoon mainion sävelsopan, joka on maustettu muiden muassa huuliharpulla, haitarilla, sahan soitolla ja junan tuksutuksella. […] Carmela Wagerin komea lavastus ja Sari Mayer valojen katkaisimissa krunaavat visuaalisesti hurmaavan ylöspanon.

– Ave arvioi -blogi 13.3.2015

huuliharppu
hurmaava

Tanssiteatteri MD:n muumisatsaus on esitys, jolle uskallan povata pitkää ikää juuri siksi, että se onnistuu yhdistämään mainiosti tutut hahmot ja tarinat sekä tanssiteatterin ilmaisukeinot raikkaaksi ja omaperäiseksi kokonaisuudeksi.

– Annikki Alku, Uutispäivä Demari 3.5.2010

muumi
tanssiteatteri

Taitava tanssi, osuva puvustus ja maskeeraus sekä huikean kaunis lavastus tekevät Tanssivasta Muumilaaksosta kokemuksen, joka keinuttaa katsojaa sävelten tahtiin sadun maailmaan!

– Tiina Ruotsala, Keskipohjanmaa 15.2.2011

tanssi
tanssiva muumilaakso

Roinisen käyttämä liikekieli on monipuolista nykytanssia muutamin viihdetanssimaustein, eikä pätkääkään sen enempää aliarvioi kuin kosiskele lapsiyleisöä. Toki hahmot ottavat kontaktia yleisöön, mutta ilmaisu ja liikkeet eivät ole selitteleviä, vaan antavat katsojalle vapauden tulkita ja ymmärtää sen mitä osaa. Koko viisijäseninen tanssijakunta tekee useissa rooleissaan tarkkaa ja sydämellistä työtä.

– Annikki Alku, Uutispäivä Demari 3.5.2010

liikekieli
nykytanssi

Aivan loistava! Meidän lapset tykkäsivät todella tänään Tanssivasta Muumilaaksosta. Kolahti myös aikuiselle. Puhdas, kaunis, pelottava, raju, hauska, elävä… Katsokaa ihmeessä! Tanssijat, valot/videotyö, Heikki Mäenpään upea musiikki! Kiitos!

-katsoja

tanssijat
tanssiva muumilaakso

Photos

© Tanssiteatteri MD 2024