Etiopialainen ystävä

Mediapankki Työryhmä Kuvat Teaser (harjoitukset) Teaser Traileri (excerptsit) Traileri 1min Käsiohjelma Esityksestä sanottua

Etiopialainen ystävä on uusi ja koskettava musiikkiteatteriteos, joka innovatiivisesti käsittelee meidän kaikkien yhteistä ajankohtaista todellisuuttamme, rinnastaen pakolaisuuden ja paperittomuuden ilmastokriisiin ja massasukupuuttoon. Kokoavana metaforana teostapahtumassa on paperittoman pakolaisen käsite ja tästä näkökulmasta annettu väitelause: ”Jokainen ihminen tulee Etiopiasta.”

Teostapahtuma yhdistää monta olemassa olevaa taiteenlajia ja lajityyppiä: nykytanssin, esitystaiteen, musiikin ja kirjallisuuden. Teostapahtumassa kohtaavat Sanna Kekäläisen käsitteellinen, uusmaterialistinen ajattelutapa, Jussi Tuurnan musiikkiteatteriajattelu ja Kari Hukkilan jälkidraamallinen näyttämölle kirjoitettu teksti.

 

Etiopialainen ystävä 2 Kansallisteatterin Taivassalissa 8.-17.5.2025

Etiopialainen ystävä mediassa

Kuvat

Työryhmä

Rakenne, kokonaisdramaturgia, ohjaus, koreografia, tila Sanna Kekäläinen
Teksti Kari Hukkila
Musiikki Jussi Tuurna
Äänisuunnittelu, laulu Jaakko Kulomaa
Valosuunnittelu Sari Mayer

Esiintyjät ja yhteistyö Suvi Eloranta, Sanna Kekäläinen, Anniina Kumpuniemi, Janne Marja-aho, Samuli Roininen
Muusikot ja yhteistyö Esko Grundström, Sara Puljula, Jussi Tuurna
Äänitekniikka & miksaus Henri Puolitaival

Tuotannon valmistumista tukee Majaoja-säätiö
Yhteistuotanto Tanssiteatteri MD, Kekäläinen & Company
Ennakko- ja teoskuvat Harri Hinkka

Esityksestä sanottua

Tanssiteatteri MD:n esitykset ovat aina kiinnostavia tapauksia, ja tämä syksyn uutuus Etiopialainen ystävä sopii siihen jatkumoon erinomaisesti. Tanssiteatteri MD:n ja Kekäläinen Companyn yhteistuotanto käsittelee monenlaisia asioita, tanssin ja musiikin keinoin. Viiden tanssijan ja neljän muusikon voimin luodaan monimuotoinen esitys joka jättää katsojalle pohdittavaa vielä pitkäksi aikaa.

— Ihmiskeho on kyllä monipuolinen instrumentti, taipuu vaikka mihin. Kaikki liikekieli ei ole, eikä tarvitsekaan olla, aina niin sulavan kaunista. Se voi olla myös karkeaa, rajua, rujoa ja kulmikasta.

– Katri Leikola, Paljon melua teatterista
30.8.2024

kiinnostava
monipuolinen
raju

Mukavaa kyllä, säveltäjä Jussi Tuurna ja yhdessä hänen kanssaan musisoivat Esko Grundström ja Sara Puljula palkitsevat odotuksen. Lopputeosta kannattelevat sekä instrumentaalimusiikki että lauletut tai puhelauletut osuudet. Musiikin muutokset ovat kiinnostavia ja osin jopa yllättäviä samankin kappaleen aikana. Eri tyylien käyttö voisi olla riski, mutta Tuurnan tapa koota musiikki joustavaksi kokonaisuudeksi on onnistunut. Lopputuloksessa auttavat erinomaiset muusikot.

– Merja Koskiniemi, Aamulehti
30.8.2024

instrumentaalimusiikki
onnistunut
yllättävä

Tanssiteatteri MD:n ja Kekäläinen & Companyn yhteistyönä syntynyt Etiopialainen ystävä ei ole katsojalle helppo pala. Kekäläisen käsitteellisen taiteen ymmärtäminen vaatii ponnistelua. Kokemus oli sitäkin vaikuttavampi, kun teoksen estetiikka lopulta avautuu oivalluksen kautta.

-Matti Saarela, Kielipuolen päiväkirja
2.9.2024

käsitteellinen taide
vaikuttava
oivallus

Teoksessa on kyse ihmisoikeuksista ja ilmastokriisistä. Vakava aihe on puettu absurdiin muotoon. Tyylilajivalinta on hyvä, sillä muutoin kokonaisuus olisi muodostunut raskaaksi ja syyllistäväksi. Nyt sen sijaan teos herättää pohdintaa ja synnyttää oivalluksia. Tämän musiikkiteatteriteoksen mottohan on: ”Jokainen ihminen tulee Etiopiasta”.

-Ritva Alpola, Kulttuuritoimitus
30.8.2024

absurdi muoto
pohdinta

Tanssiteatteri MD yllättää joka kerta. Tällä kertaa yllätys on kovin kaksijakoinen. Tykkäsin ja en tykännyt.  Etiopialainen ystävä -teos on jotain, mitä on hyvin vaikea kategorioida. Se on liikettä, tanssia, tekstiä, laulua, musiikkiteatteria musikaalimaisesti, musiikkia ja taidetta isolla T:llä. Mutta ennen kaikkea teos on kokemus, joka kannattaa käydä aistimassa. Piti sitten lopputuloksesta tai ei.

-Gekko Paavilainen, Man Made Lifestyle
1.9.2024

yllättävä
kokemus
musiikkiteatteria musikaalimaisesti

Sanna Kekäläisen näyttämö on täynnä haavoittunutta älyllistä dynamiittia. Sen räjähdysvoima on suunnattu kapitalismin julmuuteen, spektaakkelin yhteiskunnan perversioihin, sukupuoleen sosiaalisena järjestyksenpidon mekanismina tai suhteena toiseuteen ja toiseen – erityisesti kun tuo ”toinen” on itse. Kekäläinen on syyllistynyt valtavirran spektakulaaristen kuvien paloitteluun, niiden räjäyttämiseen, jotta kuvan alla – kehossa itsessään – piilevä hiljainen ja viaton tieto paljastuu.”

-Riikka Laakso

Kari Hukkila on julkaissut esseitä, draamatekstejä ja proosaa. Hän on kirjoittanut Etiopialainen ystävä -teoksen aiheesta myös romaanissa Tuhat ja yksi, joka ilmestyi Teos kustantamolta 2016 ja jonka newyorkilainen laatukustantamo Contra Mundum julkaisi David Hackstonin englanninnoksena 2023.

Jussi Tuurna on säveltäjä-muusikko Sibelius-Akatemiasta sekä teologi-uskonnonfilosofi Helsingin yliopistosta. Hän on työskennellyt lukuisissa suomalaisissa teattereissa erityisesti musiikkiteatteria tehden. Suomen Kansallisteatteri on viime vuosina ollut Tuurnan keskeinen työpaikka. Uudenlaisen musiikkiteatterin luominen eettisesti olennaisten aiheiden ympärille on Tuurnan työn ytimessä. Tuurna toimi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun musiikin lehtorina 2000-2012.

Sari Mayer työskentelee suunnittelevana valaistusmestarina Tanssiteatteri MD:ssä. Teatterialan opintonsa hän on suorittanut Tampereen taiteen- ja viestinnän oppilaitoksella. Ura tanssiteatterin valotekniikan parissa alkoi 2002 ja vuosien varrella hän on tehnyt valosuunnitteluja lukuisiin MD:n teoksiin.

 

 

 

 

Jaakko Kulomaa (MuK) on muusikko, säveltäjä, äänitaiteilija ja musiikkiteknologi, joka työskentelee äänitaiteen ja nykymusiikin parissa. Hän on toiminut nykytanssiteosten äänisuunnittelijana, säveltänyt elokuvamusiikkia, äänittänyt ja tuottanut useita eri kokoonpanoja ja esiintynyt pop- ja jazz-yhtyeissä sekä laulajana että kosketinsoittajana. Lisäksi Jaakko on graafikko, jolla on 25 vuoden työkokemus sekä printti- että digimedian parissa.

Tanssitaiteilija-laulaja Janne Marja-aho on tehnyt monialaista työtä yli 20 vuoden ajan Suomen ja Euroopan huipputekijöiden kanssa niin tanssin, teatterin kuin musiikin parissa. Teokset ovat vaihdelleet nykytanssiteoksista suuriin musikaaleihin ja teatteriteoksiin, soolokonserteista poikkitaiteellisiin, kokeellisiin esityksiin. Hänet muistetaan myös Tangomarkkinoiden finaalista vuonna 2022.

Suvi Eloranta opiskeli tanssia London Contemporary Dance Shoolissa ja London Studio Centressä, josta valmistui tanssijaksi vuonna 1991. Tanssiteatteri MD:ssä Eloranta on työskennellyt vakituisesti vuodesta 1998. Eloranta on aloittanut tanssija/laulaja uransa Amsterdamissa Cats-musikaalissa. Nyt kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin on vuorossa Tampereella Etiopialainen ystävä. ”Yksi urani huippuhetkistä”, Eloranta kertoo.

 

Anniina Kumpuniemi on toiminut tanssija-koreografina 27 vuotta. Koulutukseltaan hän on tanssitaiteen maisteri (Teak). Kumpuniemi on tanssinut 33 eri koreografin tai ohjaajan teoksessa ja valmistanut 23 teosta. Kumpuniemi on työskennellyt Tanssiteatteri MD:ssä toiminnan alusta asti ja toiminnanjohtajana vuodesta 2010.

 

Samuli Roininen opiskeli Turun Taideakatemiassa ja Rotterdamse Dansacademiessa (1993 -1997) Opintojen jälkeen Roininen on työskennellyt tanssijana muun muassa Hollannissa ja Saksassa. Tanssiteatteri MD:ssä hän on ollut tanssija-koreografina vuodesta 2003.

 

Esko Elias Grundström on musiikin sekatyöläinen, jolle multi-instrumentalismi, musiikin kirjoittaminen ja studiotyö ovat tasavertaisia ilmaisumuotoja. Hän on intohimoinen ja ennakkoluuloton taiteilija, joka työskentelee varsinkin uusien teosten parissa. Muusikkona Grundström on tuttu näky pääkaupunkiseudun ammattiteattereiden, kuten Kansallisteatterin, näyttämöiltä. Hänen vakituisia yhtyeitään ovat mm. BFP, Ilkka Arola Sound Tagine ja Mood Suprim.

 

Sara Puljula on rovaniemeläislähtöinen pitkän linjan freelancemuusikko, joka on toiminut niin teatterin kuin esittävän musiikin kentällä laaja-alaisesti. Lyömäsoittaja-kontrabasisti Puljulan ensimmäinen teatteripesti oli Nummisuutarit Rovaniemen kaupunginteatterissa ja nyt hän on yksi Suomen käytetyimpiä teatterimuusikoita

Työryhmä

© Tanssiteatteri MD 2024