Valintoja-Choices

Kuvia esityksestä Työryhmä Katsojien kommentit Prosessi

Valintoja – Choices on kunnianosoitus elämän monimutkaisuudelle, kerroksiselle olemassaololle sekä yksilöiden usein sattumanvaraisesti valitsemille omille poluille.

Millaiset voimat ja tunnetilat kuljettavat kohti elämän valintoja?

Inspiraatiota teoksen liikkeelliseen kudelmaan on ammennettu esiintyjien muistoista ja muistelun tuottamasta liikemateriaalista. Yhtäaikaiset soolot rakentavat näyttämölle monitahoisen muotokuvien kokoelman.

Jokainen katsoja luo teoksesta oman kokonaisuuden valitessaan koreografian liikkeellisestä runsaudensarvesta itselleen kiinnostavaa seurattavaa.

Esitystä on valmistettu poikkeuksellisella työtavalla, lopullista esitystä edelsi viisi esitysdemoa, joissa on saatu maistiaisia koreografin sekä valo- ja äänisuunnittelijan valinnoista tutkimusmatkalla eri mahdollisuuksien parissa. Jokainen esitysdemo on jättänyt jäljen tulevaan teokseen.

 

Valintoja-Choices mediassa

Ennen Valintoja-Choices esitystä on tilattavissa teoksen koreografilta, Anniina Kumpuniemeltä henkilökohtainen virittäytymishetki tanssiin ja teokseen. Myös teoksen sooloversiot ovat nähtävissä erikseen virtuaalisesti.

kuvia

työryhmä

Koreografia
Anniina Kumpuniemi

Äänisuunnittelu
Jonne Nieminen

Valosuunnittelu
Elina Nopanen

Puvustuskonsultaatio
Lauri Järvinen

Puvut
Lauri Järvinen Studio

Improvisoitu liikemateriaali ja tanssi (2023)
Klaara Haapanen
Samuli Roininen
Minttu Pietilä
Mari Rosendahl
Suvi Eloranta

 

Teoskuvat Heikki Järvinen

Graafinen suunnittelu Petteri Aartolahti

Kommentit

Todella maaginen ja intensiivinen. MD yllättää aina-positiivisesti! Olin ystävättäreni kanssa katsomassa, hän ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt tanssiteatteria livenä, oli aivan hurmaantunut!

-katsoja

maaginen
intensiivinen
hurmaantunut

Haastava, sillä lavalla tapahtuu niin paljon kerralla. Yksinkertainen äänimaailma helpottaa seuraamista. Intensiivisyys säilyi koko esityksen ajan. Keep on good work.

-katsoja

haastava
intensiivisyys

Ihmeellistä ja nerokasta, sekä tanssijoiden että koreografin ilotulitusta. Omat silmät vilkkuivat ja ärsykevirta oli huikea, välillä jopa haasteellinen…mutta niinhän se on, että elämä on täynnä valintoja! Upeat ammattilaiset, taitavat tanssijat – oli ilo seurata täydellistä kehonhallintaa ja keskittymistä. Ihminen on käsittämätön kokonaisuus ja miten paljon kanavia siitä ulos löytyykään…WOW!

– katsoja

ihmeellinen
nerokas
haasteellinen

Esitys oli aivan mahtava! Peilasi nykymaailmaa ja ihmisen tuntemuksia siellä todella koskettavasti. Intensiteetti vei mukanaan niin että väliin ei meinannut uskaltaa hengittääkään. Upeat tanssijat koreografioineen, valo-& ääni-suunnittelu, ihan priimaa jokainen osa-alue.

– katsoja

mahtava
intensiteetti
priimaa

Teoksesta tuli hieman ”liikeähky”, mutta oli myös hienoa nähdä kehojen liikkuvuuden rajattomuus. Ilo nähdä uusia nuoria tanssijoita.

-katsoja 

liikeähky
rajattomuus

Prosessi

Valintoja-Choices prosessi

 

”Valintoja-Choices käsittelee elämänvalintoja, elämän erilaisia identiteettejä ja ajan haurastamia muistoja. Kaiken kokemamme suhdetta nykyiseen identiteettiimme sekä tapaamme olla olemassa.

Koreografina olen kiinnostunut esiintyjästä kerroksisena, liikkuvana, hengittävänä ja ääntelevänä olentona. Suunnitellessani liiketehtäviä ammennan
omasta vuosikymmenien työstäni tanssijana ja esiintyjänä. Haluan rakentaa tanssijoille henkilökohtaisen, merkityksellisen ja tanssin syntymistä ruokkivan esiintymiskokemuksen.

Hällän näyttämötilan haluan nähdä ja kokea abstraktina ajan ja olemassaolon alustana, jossa esiintyjien eletty elämä ja nykyhetki kohtaavat muodostaen alati muuttuvia, huokoisia mielenmaisemia. Keskeneräisenä – kuin elämän. Suunnitteluvaiheessa olen kuvitellut näyttämölle yhtäaikaisten soolojen luoman täyteläisen ja tunnistettavan ristivalotuksen ihmisenä olemiseen. Esiintyjät näytetään monesta kulmasta, kaiverretaan esiin ajassa ja tilassa. Liikkuviksi kubistisiksi muotokuviksi, jotka syntyvät yhdessä valon ja äänen kanssa ja ruokkivat yleisön katseen valintoja.

Teos on syntynyt tanssijoiden improvisaatioiden pohjalta. Sen liikemateriaali rakentuu antamieni liiketehtävien, tilallisten rakenteiden ja liikkeitä tarkentavien ohjeiden sekä tanssijoiden oman kehollisen ja liikkeellisen historian tuloksena. Se kiinnittyy esiintyjien muistoihin näyttäen heidät tunnistettavasti ihmisinä, yksilöinä ja toisaalta kehollisina olentoina maailmassa ja kaikessa – arjessa ja elämässä.

Valintoja-Choicesin matka on alkanut yli vuosi ennen ensi-iltaa viiden esitysdemon kautta, joissa lyhyessä ajassa suunniteltiin esitystä muistuttava kokonaisuus. Seuraten senhetkisten mahdollisuuksien luomia uomia. Jokainen esitysdemo on jättänyt myös äänellisen, näyttämökuvallisen tai liikkeellisen jäljen lopulliseen teokseen.

Prosessimuotoinen yhteistyö on rakentunut kuin palapeli. On ollut kiehtovaa seurata pitkään liikkeessä olleiden esityksen palasten vähittäistä loksahtelua paikoilleen ja sitä, kuinka teos on ohjannut itse itseään kutsuen tekijöitä kohti ratkaisuja.”

– Koreografi Anniina Kumpuniemi

 

Esitysdemot 2020-2021

17.9.2020 Esitysdemo 1, Hällä-näyttämö
Esiintyjät Suvi Eloranta, Anniina Kumpuniemi ja Samuli Roininen
Ääni Jonne Nieminen, valo Sari Mayer

8.10.2020 Esitysdemo 2, Hällä-näyttämö
Esiintyjät Suvi Eloranta, Klaara Haapanen ja Samuli Roininen
Ääni Jonne Nieminen, valo Sari Mayer

20.4.2021 Esitysdemo 3, MD:n InstaTV
Esiintyjät Klaara Haapanen ja Samuli Roininen
Ääni Jonne Nieminen, valo Sari Mayer, video Heikki Järvinen

9.6.2021 Esitysdemo 4, Hällä-näyttämö
Esiintyjät Ville Oinonen, Mari Rosendahl ja Minttu Pietilä
Ääni Jonne Nieminen, valo Sari Mayer

21.9.2021 Esitysdemo 5, MD:n InstaTV
Esiintyjä Joel Alalantela
Ääni Jonne Nieminen, valo Elina Nopanen, video Heikki Järvinen

Kuvia Valintoja-Choices esitysdemoista

© Tanssiteatteri MD 2024