Tanssiteatteri MD

Korkeatasoisen nykytanssitaiteen lipunkantaja Tampereella ja Pirkanmaalla jo yli 25 vuotta

Tanssiteatteri MD on toiminut tanssitaiteen lipunkantajana Tampereella ja Pirkanmaalla jo yli 25 vuotta ja herättänyt kasvavaa kiinnostusta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. MD:n teoksia on nähty ulkomailla mm. Saksassa, Kiinassa, Japanissa, Ruotsissa, Virossa, USA:ssa ja Kanadassa.

MD:n ohjelmiston punaisena lankana on korkeatasoinen koreografia ja monipuolinen esiintyjäntyö. Ohjelmistossa on niin liikkeeseen vahvasti perustuvia nykytanssiteoksia aikuisille ja nuorille kuin myös koskettavia ja hauskoja tanssiteatteriesityksiä koko perheelle. Vuosien varrella MD on tehnyt myös lukuisia ooppera- ja teatteriyhteistöitä.

Tanssiteatteri MD järjestää joka vuosi Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaalin, joka esittelee kotimaisen nykytanssin ajankohtaisia ja kiinnostavia tekijöitä ja teoksia.

Tanssiteatteri MD:n arvot ovat yhteistyö ja yhdessä suunnittelu, korkeatasoinen taiteellinen laatu sekä erilaisten yleisöjen arvostaminen.

Tanssiteatteri MD juhlisti 25-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2022.

Historia

Nykyisessä muodossaan Tanssiteatteri MD on toiminut vuodesta 1997, jolloin kaksi tamperelaista tanssiteatteria Mobita (1972) ja Dansco (1988) yhdistivät voimansa. Vuonna 2002 tanssiteatteri sai kodikseen Hällä-näyttämön, vanhan elokuvateatterin kaupungin pääkadun varrelta. Sitä ennen MD toimi Keskustorilla Tanssi-Frenckellissä. MD on yksi 11:stä valtionosuustanssiteatterista.

Henkilökunta ja taiteellinen suunnitteluryhmä

MD:ssä työskentelee vakinaisesti kymmenen henkilöä: tanssija-koreografit Joel Alalantela, Suvi Eloranta, Klaara Haapanen, Anniina Kumpuniemi, Samuli Roininen ja Mari Rosendahl, teatterisihteeri Paula Haajanen, viestintävastaava Asta Elijoki, valaistusmestari Sari Mayer sekä ääniteknikko Henri Puolitaival. Toiminnanjohtajan tehtävää hoitaa Anniina Kumpuniemi. Taiteelliseen suunnitteluryhmään kuuluvat tanssiteatterin vakinaiset tanssija-koreografit.

Hallitus 2023

MD:n hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja Hanna Rosendahl, Suvi Eloranta, Minna Hokkanen, Sari Mayer, Pasi Mäkinen, Elise Pedersen ja Martti Silvennoinen.

Esitykset kotimaassa ja ulkomailla

Tanssiteatteri MD:llä on 80-100 esitystä omalla kotinäyttämöllä vuosittain, minkä lisäksi MD esiintyy kiertueella n. 20-30 esityksellä vuosittain. MD:n teoksia on valittu Aamulehden vuoden hienoimpien teosten kärkeen vuosina 2011 400 askelta kor. Mari Rosendahl ja 2015 Mikä **t*n Pikku Prinssi? kor. ja ohj Elina Jakowleva, käs. Janne Mäkelä.

Kotimaan kiertueiden lisäksi Tanssiteatteri MD:n esityksiä nähdään ulkomailla. Mari Rosendahlin 400 askelta ja Pieni lelukauppa -teokset vierailivat Chemnitzissä Saksassa ensimmäistä kertaa järjestetyllä Tanz – Moderne – Tanz -festivaalilla 2015. Rosendahlin teoksia on nähty säännöllisesti Recklinghausenissa Saksassa Ruhrfestspiele Fringe -ohjelmistossa: Klaffi (2013), 400 askelta (2012), Rafael (2010) ja Maitoo (2006) yhdessä Hanna Rosendahlin Rockaby-teoksen kanssa. Myös Mari Rosendahlin teos La Camorra nähtiin Tartossa ja Tallinnassa 2001. Samuli Roinisen Tanssiva Muumilaakso on nähty Satellit-festivaalilla Ruotsissa ja Shanghai Children´s Art Theatressa Kiinassa 2015, Finnfest2013-festivaalilla Michiganissa USA:ssa 2013, Essenissä Saksassa 2011 ja Shanghain maailmannäyttelyssä 2010. Sen pikkusisarteos Kurkistuksia Tanssivaan Muumilaaksoon on nähty Arizonassa USA:ssa ja Tukholmassa Ruotsissa 2012, San Diegossa USA:ssa 2011 sekä Fukuokassa Japanissa 2009. Roinisen Lemminkäinen vieraili 2009 Tarton Vanemuine-teatterissa. Muita ulkomaanvierailuja MD on tehnyt mm. Torontoon Kanadaan 2000 ja Nizhny-Novgorodiin Venäjälle 1998.

Yhteistyöt

Vuosina 2018-22 yhteistyökumppaneita ovat olleet Kekoni Company, Tampere Biennale ja CHANGEnsemble, Tero Saarinen Company, KokoTeatteri, Tampereen Ooppera, Teatteri Siperia, Alpo Aaltokoski Company, Susanna Leinonen Company ja Gnab Collective sekä Tampereen Teatteri.

MD tekee säännöllistä yhteistyötä mm. TREenit ry:n ja Tampereen kaupungin Taidekaari-kulttuurikasvatusohjelman kanssa sekä on mukana Kulttuurikeskus PiiPoon hallinnoimassa taidetta hoitolaitoksiin tuovassa Taidetta lähelle -hankkeessa.

MD on mm. Suomen Teatterit ry:n, Pirfest – Pirkanmaan Festivaalit ry:n ja Finland Festivals ry:n sekä Lasten Tampere ry:n jäsen.

© Tanssiteatteri MD 2024