Hällä-näyttämön tilaresidenssi ja kesäohjelmisto

Kuva: Rajaniemi Collective:  Homeweaves – futuristinen tanssiteatteriteos tulevaisuudesta

Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämön heinäkuun kesäresidenssissä työskentelevät seuraavat taiteilijat ja työryhmät:

Emma Heinonen | Marjukka Savolainen (10.-14.7.)

Emma Heinonen työskentelee freelancerina tanssitaiteen ja journalismin parissa. Hän yhdistää työssään tieteellisen ja journalistisen tiedon liikkeeseen ja tutkii sitä, minkälaisia inhimillisiä asioita liike voi kertoa ja mitä sillä voidaan ilmaista. Heinonen on kiinnostunut käsittelemään taiteessaan yhteiskunnallisia aiheita tuoden ihmisen ja inhimillisyyden niiden keskiöön.

Only bad timings (työnimi) on tanssiteos ja dokumentaarinen videokokonaisuus vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Projektin tavoitteena on tuoda esiin vapaaehtoisesti lapsettomien ihmisten kokemuksia lapsikeskeisessä yhteiskunnassa.
© Roy Sun

 

//

Koreografi-pedagogi Marianne Rouhiaisella on mittava ura tanssin saralla; hänen teoksiaan on esitetty mm. Täydenkuun Tanssit ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa, Pori Dance Companyssa, Virossa ja monissa Euroopan maissa. Hän on työskennellyt myös useissa poikkitaiteellisissa tuotannoissa mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja Kassandra-2000 Helsingin kulttuuripääkaupunki-projektissa. Mariannen pedagogisen ja koreografisen työn laatu on saanut tunnustusta niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa tanssikatselmuksissa ja kilpailuissa. Vuonna 2003 Rouhiaiselle myönnettiin Pro Dance -stipendi tunnustuksena koreografisesta työstään.

 

Tanssitaiteilija-esiintyjä Marjukka Savolainen on valmistumisensa jälkeen (BA Hons Dance, 2013) työskennellyt monipuolisesti eri produktioissa nykytanssin ja esittävän taiteen saralla, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Savolainen on esiintynyt useiden ohjaajien ja koreografioiden teoksissa, (näyttämö, site-specific- ja videoteos-konteksteissa) muun muassa Helsingin Juhlaviikoilla, Sivuaskel-festivaaleilla, YleAreenassa, Helsinki Design Weekissa, X Dance Festivaaleilla, Liikelaiturilla, Zodiak uuden tanssin keskuksen kuin Jojo Oulun Tanssin Keskuksen tuotannoissa. Euroopassa hän on esiintynyt muun muassa ICE HOT Nordic Dance Platformissa, STOFF / Stockholm Fringe -festivaaleilla sekä Theaterszene Europa- Studiobühne -festivaaleilla. Syksyllä 2023 Savolainen aloittaa Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelmassa.

Työryhmä Savolainen-Rouhiainen työskentelee residenssissä Changing space -teoksen parissa. Residenssin viimeisenä päivänä Savolainen pitää avoimen työpajan teosaihioista, jonne kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Teoksen ensi-ilta ja esitykset ovat suunnitteilla loppuvuodelle 2023; tukijoina Pariisin Cité Internationale des Arts  lisäksi Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.

Hanna Kahrola | Ines Kakkonen & Vilhelmiina Sinervo (17.-21.7.)

Hanna Kahrola on nastolalaissyntyinen, Kööpenhaminassa opiskellut, tamperelaistunut tanssitaiteilija ja esiintyjä. Viime vuosina hän on tehnyt työtä taiteilijana pääasiassa apurahoin kollektiivisissa ja monitaiteisissa prosesseissa Pirkanmaalla, ajoittain muualla Suomessa ja Euroopassa. Seuraavaksi tulossa olevat työt tanssijana ovat Egosfääri – Egosphere, kahdesta soolosta yhteen kietoutuva duettotanssiteos sekä Maalaa Pohjaa 2.0 (työnimi) – kollaboraatio kuvataiteilijan kanssa (tulossa 2023).

www.hannakahrola.com

© Ilkka Aaltonen

Egosfääri-teosprosessissa Kahrola valmistaa tanssija Nelli Ojapalon kanssa vastavuoroisena työpariyhteistyönä toisiinsa yhteenkietoutuvat soolotanssiteokset. Produktio on työparin ensimmäinen yhteinen taiteellinen työ, jossa he työskentevät jaksoittain itsenäisesti, toisileen tehtäviä ehdottaen sekä yhdessä. Egosfääri-työskentelyn teemana on egon käsittely sen monissa merkityksissään. Tähänastinen yhteistyö on tuonut työryhmän kysymysten äärelle: Kuka minussa puhuu ja millaista puhetta tuo osa minussa tuottaa?

 

 

//

Tonton Duet on liikkeellinen ja performatiivinen esitysteos, joka venyttää ihmiskehon mittasuhteita ja olemisen tapoja veikeällä tavalla. Hällä-residenssissä Tonton Duetin parissa työskentelevät tanssija ja teatterintekijä Ines Kakkonen sekä sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo. Sinervon ja Kakkosen projekti yhdistelee tanssi- ja paritekniikoita, sirkusta ja akrobatiaa, performanssia sekä fyysistä teatteria. Residenssin aikana heidän on tarkoitus keskittyä koreografiseen, dramaturgiseen ja liikkeelliseen työskentelyyn projektin parissa.

 

 

Tonton Duetin oranssit Tonton hahmot soluttautuvat eri paikkoihin ja suhtautuvat ympäristöönsä uteliaan tutkivasti. Kirkuvan oranssi asu huutaa huomiota, mutta samaan aikaan hahmo on anonyymi ja androgyyni, tunnistamaton.

Rakenteeltaan tuleva teos, Tonton Duet, koostuu erilaisista scoreista, improvisaatioista, tilasidonnaisuudesta. Työskentelyssä yhdistyy yhteisen painon manipulointi, asun luoma hahmon maailma ja liike, anonyymiuden turva ja jännite sekä sen purkautuminen. Ryhmä työskentelee Vilus.art:n alla ja heidän työskentelyään voi seurata Instagram-tilillä @vilus.art

Niina Rajaniemi & Iisa Saarenpää | Elisa Ryynänen (24.-26.7.)

Niina Rajaniemi on Etelä-Savosta lähtöisin, Tampereella työskentelevä nuoren polven esittävän taiteen ammattilainen. Rajaniemi toimii monipuolisesti esiintyjänä, koreografina ja tanssinopettajana tanssi- ja esitystaiteen aloilla. Hän on perustanut vuonna 2017 tanssiteatterikollektiivin Rajaniemi Collectiven, jossa toimii päämäärätietoisesti esiintyjän, koreografin ja ohjaajan positioissa.

 

 

 

Iisa Saarenpää on Tampereen konservatoriosta tanssijaksi vuonna 2020 valmistunut tanssitaiteilija, joka toimii tällä hetkellä tanssin vapaalla kentällä Tampereella. Hän on ollut nykytanssiteoksissa tanssijana sekä tanssinopettajana tamperelaisissa tanssikouluissa.

 

 

 

Rajaniemi Collective / Homeweaves – futuristinen tanssiteatteriteos tulevaisuudesta 

Futuristinen uuden sukupolven tanssiteatteriteos Homeweaves kyseenalaistaa ja kallistelee päälaelleen sisäänrakennettuja käyttäytymis -ja toimintamalleja psykofyysisen tarinankerronnan keinoin. Teoksen keskiössä ovat käsitteet dystopia, abstraktius sekä vaihtoehtoiset liikkumisen- ja olemisentavat, kontrastit ja uudenlaisten esityskonseptien luonti.

Teos vapauttaa kehon ääriviivoistaan ruumiillisiksi toiminnoiksi- ja kapinallisiksi tapahtumasarjoiksi tulevaisuuteen. Esitys saa ensi-iltansa alkukeväästä 2024.

Koreografi: Niina Rajaniemi
Esiintyjät: Lotta Halinen, Iisa Saarenpää ja Niina Rajaniemi

//

Elisa Ryynänen on Turussa toimiva tanssitaiteilija ja tanssinopettaja.

Hällä-näyttämön kesäresidenssissä Elisa työstää tanssiteosta Sanne Yassamanin sävellykseen 5 elementtiä. Residenssin aikana Elisa tutkii, miten Yassamanin sävellyksen osat maa ja metalli liikkeellistyvät ja nivoutuvat yhyeen äänimaailman kanssa. Elisa hyödyntää työskentelyssään Yassamanin ajatuksia eri elementeistä pohtien samalla, mitä maa ja metalli tarkoittavat hänelle liikkeen sisällä.

© Santeri Niemi

 

Kesäresidenssin päätteeksi taiteilijat / työryhmät esittelevät työtään omavalintaisella muodollaan. Muoto voi olla demoesitys, avoimet harjoitukset, keskustelutilaisuus tai vaikka työpaja.

RESIDENSSITAITEILIJOIDEN TYÖNÄYTTEET:

Pe 14.7. klo 13.45-14.30 Emma Heinonen keskustelutilaisuus (45 min)
Pe 14.7. klo 15.45-17.00 Marjukka Savolainen työpaja (n. 75 min)

Pe 21.7. klo 16.00-16.15 Ines Kakkonen & Vilhelmiina Sinervo demo (15min)
Pe 21.7. klo 16.15-17.00 Hanna Kahrola demo + palaute (45min)

Ke 26.7. klo 16.15 Elisa Ryynänen demoesitys
Ke 26.7. klo 16.30 Niina Rajaniemi & co, avoin harjoitus + keskustelu

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy! 
Tervetuloa mukaan katsomaan, kokemaan ja keskustelemaan.

Lue myös nämä

Hällä-näyttämö on suljettu 26.2.-1.3.

Hällä-näyttämön lipunmyynti lomailee Pirkanmaan talvilomaviikon ajan ma 26.2 – pe 1.3.2024. Olemme paikan päällä jälleen maanantaina 4.3. klo 12.00-16.00. Lippuja esityksiimme voi lunastaa talviloman ajan osoitteesta www.lippu.fi. Osoitteesta löytyy niin Santeri Sammakon seikkailujen (19.3.-7.4.), The Solo Series -sooloteosillan (22.3.) kuin Aliveness esitysluonnoksien (23.-25.4.) pääsyliput. Voit myös jättää meille sähköpostitse lippuvarauksia- ja tiedusteluja osoitteeseen liput@tanssiteatterimd.fi ja tekstiviestitse

Santeri Sammakon seikkailut mukana Satakielikuukaudessa

Tanssiteatteri MD:n vekkuli klassikkoteos Santeri Sammakon seikkailut on mukana valtakunnallisessa Satakielikuukaudessa. Äidinkieltä ja kielellistä moninaisuutta juhlivaa teemakuukautta juhlitaan Kansainvälisen äidinkielen päivän 21.2. ja Maailman runouden päivän 21.3. välissä. Monikielisyys näkyy erilaisten kohtaamisten, keskustelun, projektien, taiteen ja yhdessä tekemisen kautta. Satakielikuukautta on vietetty Suomessa vuodesta 2015, eli vuosi 2024 on 10-vuotisjuhla. Samoin kun Santeri Sammakon seikkailut

Valintoja-Choices nähdään Porissa maaliskuussa

2+2 -ilta tuo Porin teatterin päänäyttämölle kaksi kahden teoksen kokonaisuutta Pori Dance Companyn tuottamana. Yksi 10.-11.3. järjestettävien yhteisiltojen teoksista on Tanssiteatteri MD:n Valintoja-Choices, jonka on koreografioinut Anniina Kumpuniemi. Teoksessa esiintyy Joel Alalantela, Suvi Eloranta, Klaara Haapanen, Samuli Roininen ja Minttu Pietilä. Teos nähdään yhteisillassa Olli Lautiolan sumua / farewell -teoksen kanssa. Valintoja – Choices on

© Tanssiteatteri MD 2024