Hällä-näyttämön tilaresidenssi ja kesäohjelmisto

Kuva: Rajaniemi Collective:  Homeweaves – futuristinen tanssiteatteriteos tulevaisuudesta

Tanssiteatteri MD:n Hällä-näyttämön heinäkuun kesäresidenssissä työskentelevät seuraavat taiteilijat ja työryhmät:

Emma Heinonen | Marjukka Savolainen (10.-14.7.)

Emma Heinonen työskentelee freelancerina tanssitaiteen ja journalismin parissa. Hän yhdistää työssään tieteellisen ja journalistisen tiedon liikkeeseen ja tutkii sitä, minkälaisia inhimillisiä asioita liike voi kertoa ja mitä sillä voidaan ilmaista. Heinonen on kiinnostunut käsittelemään taiteessaan yhteiskunnallisia aiheita tuoden ihmisen ja inhimillisyyden niiden keskiöön.

Only bad timings (työnimi) on tanssiteos ja dokumentaarinen videokokonaisuus vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Projektin tavoitteena on tuoda esiin vapaaehtoisesti lapsettomien ihmisten kokemuksia lapsikeskeisessä yhteiskunnassa.
© Roy Sun

 

//

Koreografi-pedagogi Marianne Rouhiaisella on mittava ura tanssin saralla; hänen teoksiaan on esitetty mm. Täydenkuun Tanssit ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaleilla, Suomen Kansallisoopperassa, Pori Dance Companyssa, Virossa ja monissa Euroopan maissa. Hän on työskennellyt myös useissa poikkitaiteellisissa tuotannoissa mm. Mäntän kuvataideviikoilla ja Kassandra-2000 Helsingin kulttuuripääkaupunki-projektissa. Mariannen pedagogisen ja koreografisen työn laatu on saanut tunnustusta niin kotimaisissa kuin ulkomaisissa tanssikatselmuksissa ja kilpailuissa. Vuonna 2003 Rouhiaiselle myönnettiin Pro Dance -stipendi tunnustuksena koreografisesta työstään.

 

Tanssitaiteilija-esiintyjä Marjukka Savolainen on valmistumisensa jälkeen (BA Hons Dance, 2013) työskennellyt monipuolisesti eri produktioissa nykytanssin ja esittävän taiteen saralla, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Savolainen on esiintynyt useiden ohjaajien ja koreografioiden teoksissa, (näyttämö, site-specific- ja videoteos-konteksteissa) muun muassa Helsingin Juhlaviikoilla, Sivuaskel-festivaaleilla, YleAreenassa, Helsinki Design Weekissa, X Dance Festivaaleilla, Liikelaiturilla, Zodiak uuden tanssin keskuksen kuin Jojo Oulun Tanssin Keskuksen tuotannoissa. Euroopassa hän on esiintynyt muun muassa ICE HOT Nordic Dance Platformissa, STOFF / Stockholm Fringe -festivaaleilla sekä Theaterszene Europa- Studiobühne -festivaaleilla. Syksyllä 2023 Savolainen aloittaa Teatterikorkeakoulun Tanssijantaiteen maisteriohjelmassa.

Työryhmä Savolainen-Rouhiainen työskentelee residenssissä Changing space -teoksen parissa. Residenssin viimeisenä päivänä Savolainen pitää avoimen työpajan teosaihioista, jonne kaikki ovat tervetulleita osallistumaan. Teoksen ensi-ilta ja esitykset ovat suunnitteilla loppuvuodelle 2023; tukijoina Pariisin Cité Internationale des Arts  lisäksi Suomen Kulttuurirahasto ja Helsingin kaupunki.

Hanna Kahrola | Ines Kakkonen & Vilhelmiina Sinervo (17.-21.7.)

Hanna Kahrola on nastolalaissyntyinen, Kööpenhaminassa opiskellut, tamperelaistunut tanssitaiteilija ja esiintyjä. Viime vuosina hän on tehnyt työtä taiteilijana pääasiassa apurahoin kollektiivisissa ja monitaiteisissa prosesseissa Pirkanmaalla, ajoittain muualla Suomessa ja Euroopassa. Seuraavaksi tulossa olevat työt tanssijana ovat Egosfääri – Egosphere, kahdesta soolosta yhteen kietoutuva duettotanssiteos sekä Maalaa Pohjaa 2.0 (työnimi) – kollaboraatio kuvataiteilijan kanssa (tulossa 2023).

www.hannakahrola.com

© Ilkka Aaltonen

Egosfääri-teosprosessissa Kahrola valmistaa tanssija Nelli Ojapalon kanssa vastavuoroisena työpariyhteistyönä toisiinsa yhteenkietoutuvat soolotanssiteokset. Produktio on työparin ensimmäinen yhteinen taiteellinen työ, jossa he työskentevät jaksoittain itsenäisesti, toisileen tehtäviä ehdottaen sekä yhdessä. Egosfääri-työskentelyn teemana on egon käsittely sen monissa merkityksissään. Tähänastinen yhteistyö on tuonut työryhmän kysymysten äärelle: Kuka minussa puhuu ja millaista puhetta tuo osa minussa tuottaa?

 

 

//

Tonton Duet on liikkeellinen ja performatiivinen esitysteos, joka venyttää ihmiskehon mittasuhteita ja olemisen tapoja veikeällä tavalla. Hällä-residenssissä Tonton Duetin parissa työskentelevät tanssija ja teatterintekijä Ines Kakkonen sekä sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervo. Sinervon ja Kakkosen projekti yhdistelee tanssi- ja paritekniikoita, sirkusta ja akrobatiaa, performanssia sekä fyysistä teatteria. Residenssin aikana heidän on tarkoitus keskittyä koreografiseen, dramaturgiseen ja liikkeelliseen työskentelyyn projektin parissa.

 

 

Tonton Duetin oranssit Tonton hahmot soluttautuvat eri paikkoihin ja suhtautuvat ympäristöönsä uteliaan tutkivasti. Kirkuvan oranssi asu huutaa huomiota, mutta samaan aikaan hahmo on anonyymi ja androgyyni, tunnistamaton.

Rakenteeltaan tuleva teos, Tonton Duet, koostuu erilaisista scoreista, improvisaatioista, tilasidonnaisuudesta. Työskentelyssä yhdistyy yhteisen painon manipulointi, asun luoma hahmon maailma ja liike, anonyymiuden turva ja jännite sekä sen purkautuminen. Ryhmä työskentelee Vilus.art:n alla ja heidän työskentelyään voi seurata Instagram-tilillä @vilus.art

Niina Rajaniemi & Iisa Saarenpää | Elisa Ryynänen (24.-26.7.)

Niina Rajaniemi on Etelä-Savosta lähtöisin, Tampereella työskentelevä nuoren polven esittävän taiteen ammattilainen. Rajaniemi toimii monipuolisesti esiintyjänä, koreografina ja tanssinopettajana tanssi- ja esitystaiteen aloilla. Hän on perustanut vuonna 2017 tanssiteatterikollektiivin Rajaniemi Collectiven, jossa toimii päämäärätietoisesti esiintyjän, koreografin ja ohjaajan positioissa.

 

 

 

Iisa Saarenpää on Tampereen konservatoriosta tanssijaksi vuonna 2020 valmistunut tanssitaiteilija, joka toimii tällä hetkellä tanssin vapaalla kentällä Tampereella. Hän on ollut nykytanssiteoksissa tanssijana sekä tanssinopettajana tamperelaisissa tanssikouluissa.

 

 

 

Rajaniemi Collective / Homeweaves – futuristinen tanssiteatteriteos tulevaisuudesta 

Futuristinen uuden sukupolven tanssiteatteriteos Homeweaves kyseenalaistaa ja kallistelee päälaelleen sisäänrakennettuja käyttäytymis -ja toimintamalleja psykofyysisen tarinankerronnan keinoin. Teoksen keskiössä ovat käsitteet dystopia, abstraktius sekä vaihtoehtoiset liikkumisen- ja olemisentavat, kontrastit ja uudenlaisten esityskonseptien luonti.

Teos vapauttaa kehon ääriviivoistaan ruumiillisiksi toiminnoiksi- ja kapinallisiksi tapahtumasarjoiksi tulevaisuuteen. Esitys saa ensi-iltansa alkukeväästä 2024.

Koreografi: Niina Rajaniemi
Esiintyjät: Lotta Halinen, Iisa Saarenpää ja Niina Rajaniemi

//

Elisa Ryynänen on Turussa toimiva tanssitaiteilija ja tanssinopettaja.

Hällä-näyttämön kesäresidenssissä Elisa työstää tanssiteosta Sanne Yassamanin sävellykseen 5 elementtiä. Residenssin aikana Elisa tutkii, miten Yassamanin sävellyksen osat maa ja metalli liikkeellistyvät ja nivoutuvat yhyeen äänimaailman kanssa. Elisa hyödyntää työskentelyssään Yassamanin ajatuksia eri elementeistä pohtien samalla, mitä maa ja metalli tarkoittavat hänelle liikkeen sisällä.

© Santeri Niemi

 

Kesäresidenssin päätteeksi taiteilijat / työryhmät esittelevät työtään omavalintaisella muodollaan. Muoto voi olla demoesitys, avoimet harjoitukset, keskustelutilaisuus tai vaikka työpaja.

RESIDENSSITAITEILIJOIDEN TYÖNÄYTTEET:

Pe 14.7. klo 13.45-14.30 Emma Heinonen keskustelutilaisuus (45 min)
Pe 14.7. klo 15.45-17.00 Marjukka Savolainen työpaja (n. 75 min)

Pe 21.7. klo 16.00-16.15 Ines Kakkonen & Vilhelmiina Sinervo demo (15min)
Pe 21.7. klo 16.15-17.00 Hanna Kahrola demo + palaute (45min)

Ke 26.7. klo 16.15 Elisa Ryynänen demoesitys
Ke 26.7. klo 16.30 Niina Rajaniemi & co, avoin harjoitus + keskustelu

Tilaisuuksiin on vapaa pääsy! 
Tervetuloa mukaan katsomaan, kokemaan ja keskustelemaan.

Lue myös nämä

Lipunmyynti suljettu 29.4.-1.5.

Hällä-näyttämön lipunmyynti viettää pidennettyä Vappua ja näin ollen lipunmyynti on suljettu ma 29.4. – ke 1.5.2024. Palvelemme lippuasioissa jälleen paikan päällä torstaina 2.5. klo 12-16. LOPPUKEVÄÄN JA SYKSYN OHJELMISTO 21.-26.5.2024 Tanssivirtaa Tampereella Ti 21.5. klo 19.00 Anastasia Krasnoshchoka: Flowers also cry Ke 22.5. klo 19.00 Nadja Pärssinen: Taivallus puhukoon To 23.5. klo 19.00 Högsten, Nikkilä,

Vaikuttamisen työpaja – Tanssin toivottu tulevaisuus Suomessa 2046 Tampereelta katsottuna

Tanssiteatteri MD:n Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssiviikon aikana järjestetään kaikille alueen tanssin ammattilaisille, kokijoille ja yleisöille suunnattu Vaikuttamisen työpaja. Työpajassa laaditaan yhdessä Tanssin tulevaisuuden unelmakuvia 2046. Tilaisuuden annista kirjataan tavoitteita tanssitaiteen toivotusta tilasta OKM:n kulttuuripoliittisen selonteon työryhmälle, tanssin kentän vaikuttamistyön avuksi ja julkaistaan järjestäjien verkkosivuilla. Työpajan järjestää Tanssiteatteri MD sekä Pirkanmaan Tanssin Keskus. Työ ei jää tähän,

Muutoksia Aliveness-esitysluonnoksiin

Esiintyjän tapaturman vuoksi, Aliveness-esitysluonnoksiin on tullut muutoksia. Tiistaina 23.4. esitysluonnoksesta SUPERHUMAN nähdään yhden tanssijan sooloversio, keskiviikkona 24.4. ja torstaina 25.4. nähdään alunperin torstaille suunniteltu LA LIBERTAD! -esitysluonnos. Eli valitettavasti keskiviikon BREATH-LESS -esitysluonnos peruuntuu kokonaan. Aliveness-esitysluonnokset Ti 23.4. klo 18 SUPERHUMAN soolo Ke 24.4. klo 18 LA LIBERTAD! To 25.4. klo 18 LA LIBERTAD! Lipunostaneihin ollaan

© Tanssiteatteri MD 2024