Pirkanmaan ainoa ammattitanssiteatteri Tanssiteatteri MD yhdessä valtakunnallisen Suomen Teatterit ry:n kanssa haluavat herättää päättäjät ja yleisön ymmärtämään, että valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset uhkaavat suomalaisen esittävän taiteen tulevaisuutta.
Valtiovarainministeriön 9.8. julkaistu budjettiehdotus esittää, että vakiintuneiden ammattiteattereiden rahoitus vähenisi jopa 13 %, eli suhteessa enemmän kuin monilla muilla aloilla.
Tanssiteatteri MD on pieni toimija, joka työllistää vakinaisesti 9 henkilöä ja produktiokohtaisesti vuosittain noin 50 henkilöä. Pienelle organisaatiolle leikkausten vaikutukset ovat välittömiä. Kustannusten ja palkkojen nousu ovat jo ennen koronaa vaikuttaneet kiihtyvässä määrin toimintaan.
Mikäli suunnitellut leikkaukset toteutuvat, ne tulevat vaikuttamaan suoraan MD:n kykyyn työllistää alan ammattilaisia, kantaesitysten ja muiden tuotantojen määrään, markkinoinnin volyymiin sekä yleisön ostovoimaan. Suunnitelmat kansainvälistymisestä, henkilöstön lisäämisestä tai kaluston kehittämisestä on unohdettava. Peräkkäisinä vuosina toteutuvaksi kaavailtujen leikkausten jälkiä korjataan pitkään.
Samaan aikaan toteutettavan lipunmyynnin arvonlisäveron vaikutuksia yleisön käyttäytymiseen muiden ihmisten elämään kohdistuvien leikkausten vaikutusten ohessa ei voida ennustaa. Lippujen hintoja joudutaan nostamaan, mikä tulee vaikuttamaan erityisesti lapsiyleisöjen mahdollisuuksiin osallistua esityksiin. Tanssiteatteri MD:n tarjoamien tanssielämysten merkitys alueen lasten ja nuorten kasvun ja itseilmaisun tukemisessa vaarantuu.
Korona-ajan jälkeen tanssiteatterin taloudellisia puskureita ei ole ehditty kasvattamaan, joten vaikutukset tulevat olemaan välittömiä ja osuvat toiminnan ytimeen. Korona pysäytti tanssiteatterin kiertuetoiminnan pienemmille paikkakunnille lähes kokonaan ja kiertuetulot yhtenä oman tuoton kulmakivistä romahtivat. Laaja-alaisten leikkausten vuoksi kiertue-esitysten tilaajien resurssit pienenevät todennäköisesti entisestään.
Taiteen ja kulttuurin aineeton arvo on tunnistettu. Taidelaitosten toiminnalla on kokoaan laajempia positiivisia taloudellisia vaikutuksia alueensa talouteen, vetovoimaan ja pitovoimaan. Koko maan kattavan taidelaitosten verkoston olemassaolo on merkittävä alueiden elinvoimalle niin palveluiden kuin taidealan työllistymisen näkökulmasta. Esittävän taiteen organisaatiot toimivat valtion ja kuntien avustusten varassa, jotta yleisöillä on mahdollisuus kohtuullisiin lipunhintoihin.
Esittävän taiteen kehitys on vaarassa pysähtyä ja alalla alkaa kamppailu olemassaolosta. Pahimmillaan leikkausten vaikutuksesta tanssiryhmiä, teattereita ja organisaatioita katoaa kartalta pysyvästi. Vetoamme yhteen ääneen koko esittävän taiteen kentän kanssa päättäjiä tekemään kaikkensa, ettei esittävän taiteen kenttä vaurioidu lopullisesti.