Tanssivirtaa Tampereella: tanssielokuvanäytös IHMISLUONTO

Yhdeksän kotimaisen tanssielokuvan näytös

Tanssin ja teknologian pioneerin Loïe Fullerin elämä ja työt ovat inspiroineet Tuulia Soinista ja sen johteena on syntynyt elokuva ”Looking For Loïe”. Näytöksen aloittava tanssielokuva ottaa kantaa naisten kokemaan epätasa-arvoon työelämässä.

KATOAVA-kollektiivin ”Ympärilläni, vihreät siivet” tutkii nuorten suhdetta kaupunkiluontoon ja on kuvattu Helsingin Kumpulanmäen vaahterametsässä, joka on kaavoitettu hakattavaksi. Elokuva herättää empatian keinoin katsojia pohtimaan ympäröivän luonnon tärkeyttä.

Konstantina Tsagianni ja Miia Mäkilä on tehnyt elokuvan ”Three dance moves and more”. Videotekniikka ja sen mahdollisuudet tulevat ihastuttavasti näkyviin tässä 90-luvun henkisessä urbaanissa tilassa kuvatussa tanssitutoriaalissa.

“Excavation” on duetto tanssija Ella Postin sekä kaivinkoneen välillä. Teos tarkastelee ihmiskehon ja koneen välistä suhdetta ja sitä, kuinka molemmat voivat pitää samanaikaisesti sisällään äärimmäisen voiman ja herkkyyden. Se herättelee kaivinkoneen eloon ja tutkailee ihmisen ja koneen suhteen mahdollisuuksia posthumanismin linssin läpi.

Kardo Shiwan vie elokuvan “FUR FUR” myötä katsojat perheensä mukana metsään ja kysyy, voiko karvalla olla muisti? Elokuvan tarina tutkii kaksikielisen perheen muistoja, melankoliaa ja sukupolvien ylittävää surua intiimisti ja herkästi.

Vilma Tihilän “Kajo”–elokuvassa kameran ja koreografian saumaton yhteistyö vetää puoleensa ja rauhoittaa katsojan pysähtymään tanssin äärellä. Tanssielokuva piirtää kauniin, ohimenevän hetken kahden ihmisen kohtaamisesta, missä pehmeä ja hellä kosketus pysäyttää vuoropuheluun.

Teemu Kyytisen ja Hanne Vartiaisen “Irti maasta” on lyhyt elokuva vapautumisesta ja rajojen murtamisesta. Tanssia ja ilma-akrobatiaa yhdistävä elokuva kuvaa viiden naisen yhteistä matkaa ilma-akrobaateiksi. Teos kuvaa yhdessä tekemistä, iloa ja leikkiä, jonka kautta ryhmä on löytänyt liikkeellisen ilmaisun, joka laajentaa käsitystä siitä mitä ikääntyvä keho ja mieli saa ja voi tehdä. Irti maasta on vallankumous!

“Runoutta tulevaisuuden topioista” on kolmiosainen videoteos vääjäämättömyydestä, ajan kulkemisesta, ja ihmisen luontosuhteesta. Broas & Nyberg -duon teos maalailee runollisia kuvia maailmasta niin kuin se voisi olla – tai kenties niin kuin se jo on. Se tarkastelee maailmaa arvottamatta, ikään kuin topiana – hävittäen etuliitteet, kurottaen utopioiden ja dystopioiden ohi toisenlaiseen maailmaan, jossa samaan aikaan vallitsee elämä ja kuolema, tuho ja onnellisuus, kauneus ja pelko.

Elokuvanäytöksen päättää ansioituneesti Virpi Pahkisen intensiivinen videoteos “Meteor” muistutukseen olemassaolomme hauraudesta. Elokuva on tanssillinen heijastus lyhyestä elämästämme ja itseämme suuremmista voimista.

Elokuvat

  • Looking For Loïe / Tuulia Soininen 9’22, Fi, 2022
  • Ympärilläni, vihreät siivet (Surrounded by Green Wings) / KATOAVA-kollektiivi 7’00, Fi, 2023
  • Three dance moves and more / Konstantina Tsagianni ja Miia Mäkilä 3’05, Uk, 2023
  • excavation / Ella Posti 6’09, Fi, 2023
  • FUR FUR / Kardo Shiwan 9’57, Fi, 2024
  • Kajo / Vilma Tihilä 6’30, Uk, 2023
  • Irti maasta / Teemu Kyytinen ja Hanne Vartiainen 6’00, Fi, 2024
  • Poetry from Topian Futures (Runoutta tulevaisuuden topioista) / Broas & Nyberg 19’35, Fi, 2023
  • Meteor (Meteoriitti) / Virpi Pahkinen 3’36, Se, 2023

© Tanssiteatteri MD 2024